Prezentarea programului:

Programul este un program realizat de către ingineri instalatori cu experienţă în proiectare şi cadre didactice din domeniul Instalaţiilor în construcţii. Programul foloseşte motorul de bază de date IDAPI al firmei Borland.

Baza de date al programului conţine toate materialele de bază folosite pe piaţa de materiale de construcţii/instalaţii. Această bază de date poate fi completată sau restrânsă liber de utilizator.   Această posibilitate permite o libertate mare în utilizarea programului. Baza de date al programului este structurată pe tipuri de materiale cum arată următoarea fereastră de dialog. Baza de date este completată cu datele din STAS-6472/3-89 referitoare la materialele de construcţii.

Proiectarea începe prin crearea unui proiect.
Programul este structurat in diferite Evidenţe cum ar fi:
Evidenţa de Structuri
Evidenţa de Încăperi
Evidenţa de Clădiri
Evidenţa de Radiatoare monotubulare
Evidenţa de Încălziri/răciri prin suprafaţă
Evidenţa de Consumatori de putere cunoscută (termoventilaotare, fan-coil-uri, agregate de tratarea aerului pt. acestea putem introduce puteri de încălzire/răcire)
Evidenţa de Schimbători de căldură/Ventile de amestec
Evidenţa Tronsoanelor reţelei
Evidenţa Tronsoanelor reţelei

Toate datele din aceste evidenţe pot fi listate, exportate în diferite programe de editare texte de ex. (Word, Excel)
Prin alcătuirea structurilor putem efectua analiza difuziei de vapori prin structură, automat se calculează rezistenţa la transfer termic şi se calculează valoarea rezistenţei de transfer termic necesar al structurii R0nec.

Analiza difuziei vaporilor se efectuează în următoarea fereastră de dialog.

Pierderea de căldură/Aportul de căldură
Pierderea de căldură al încăperi este calculată automat, iar simultan se calculează şi aporturile de căldură al încăperii introducând aporturile interioare de căldură.
Tot în evidenţa de încăperi putem selecta radiatoarele şi suprafaţa de încălzire/sau răcire prin suprafaţă care acoperă pierderile şi aporturile.
Încăperile pot fi ulterior rotite, oglindite iar corespunzător acestora automat se vor schimba pierderile de căldură şi aporturile de căldură

În evidenţa de Clădiri obţinem pierderile de căldură şi aporturile de căldură totale corespunzătoare clădirilor sau aporturilor de căldură.
Prin alcătuirea reţelei hidraulice în care sunt racordate consumatorii energetici putem porni calculul reţelei. Acest calcul poate fi efectuat pentru încălzire şi pentru răcire în cazul a diferitelor tipuri de agenţi termici.
Ca rezultat al acestui calcul obţinem dimensionarea reţelei conform criteriilor prealabil stabilite, poziţiile ventilelor de echilibrare şi parametrii de selectare al pompelor pentru reţea (debit, sarcină).

Graful reţelei
După calcularea reţelei se afişează un graf al reţelei care arată consumatorul cel mai defavorabil. Acest graf este un graf interactiv, aici putem schimba diametre de tronsoane, tipuri de ventil, iar programul recalculează automat reţeaua cu noile date.
Programul calulează volumul de apă din reţea şi ca urmare a acestuia putem dimensiona vasul de expansiune deschis sau închis

Programul crează şi o fereastră cu rezultatele afişite tabelar după calculul reţelei.
Programul poate dimensiona sisteme de încălzire/răcire prin suprafaţă (tavan/perete/pardoseală). Proiectarea acestora fără program de proiectare poate prezenta o muncă destul de amănunţită pentru proiectant. În cazul utilizării programului sarcina inginerului este de a evalua rezultatele şi de a efectua modificări (introducerea ventilelor de echilibrare, de a efectua modificări la diametrele tronsoanelor) care pot scade costul instalaţiei.

Schimbătoare de căldură/Ventile de amestec:
Programul poate racorda reţeaua primară cu reţeaua secundară prin schimbătoare de căldură sau ventile de amestec. Pentru definirea acestor elemente de reţea avem la dispoziţie următoarea fereastră de dialog:

Lista de materiale:
Programul după dimensionarea reţelei poate lista materialele din care este alcătuită reţeaua.
Programul poate crea după lista de materiale un fişier *.csv care poate fi introdus în programe de deviz.
Această listă conţine ţevi, ventile, radiatoare, izolaţii, sisteme de încălzire prin pardoseală,Fitinguri. Lista arată în felul următor:

Pentru uşurarea proiectării avem posibilitatea de a exporta/importa/copia încăperile, clădirele, reţelele. Acesta ne va fi la mare ajutor la crearea nivelelor similare prin simpla renumire după importare.
După crearea reţelelor dacă dorim să schimbăm tipul elementelor de reţea (ţevi, ventile, radiatoare, izolaţii) avem la dispoziţie o fereastră de modificări de tip. După recalcularea reţelei obţinem noua lsită de materiale.
Programul oferă o flexibilitate maximă în crearea reţelelor şi definirea diferitelor tipuri de consumatori.
Va oferi o satisfacţie deosebită petnru ingineri în analiza efectelor modificărilor în reţea.
WinWatt-RO calculează atăt reţele de încălzire cât şi de răcire şi poate dimensiona sistemele de încălzire/răcire prin suprafaţă.